Logistika, E-commerce, Vzdělávání

Jak si snadno spočítat celkové logistické náklady

Tomáš Kohút
Tomáš Kohút
Autor článku
17/01/2022
Jak si snadno spočítat celkové logistické náklady

Hledáte ucelený nástroj, jak si snadno a v pár minutách spočítat své celkové logistické náklady? Vnímáte svou logistiku jako nákladnou a rádi byste ji finančně zefektivnili? Nebo přemýšlíte o variantě outsourcingu logistiky, ale nedokážete najít finanční metriku pro porovnání se svým stávajícím řešením?

Na všechny tyto otázky hledejte odpovědi v našem online kalkulátoru, který je dostupný zdarma.

Cesta k nákladově efektivní logistice

Kalkulačku jsme připravili ve spolupráci s logistickými auditory s mnohaletými oborovými zkušenostmi. Zjistíte z něj například:

  • Jaké jsou vaše měsíční náklady za skladovou logistiku (tzv. intralogistiku)
  • Jaké jsou vaše měsíční náklady za distribuci zásilek vašim zákazníkům
  • Kolik vás průměrně stojí odbavení a doručení jedné objednávky
  • Jak pracovat s jednorázovými investicemi, jako je nákup skladového vybavení nebo software
  • Jak zohledňovat svůj čas nebo čas svých zaměstnanců

Instrukce k použití

V kalkulačce postupně narazíte na nákladové položky, které souvisí se skladováním, obalovými materiály, pracovní silou nebo dopravou. Po jejich vyčíslení je k nim potřeba přiřadit poměrový náklad ve vztahu k logistice*, tj. na kolik procent spadá daná položka do logistických nákladů.

* Př. 1: platíte nájem za budovu, ve které máte svůj sklad, nicméně také kanceláře se zaměstnanci, kteří spadají do jiných oddělení. V tomto případě je potřeba poměrově oddělit čistě logistické prostory a s nimi související náklady.

Př. 2: váš personální pracovník tráví každý měsíc svůj čas zpracováváním podkladů pro mzdy. Opět oddělujte jeho čas strávený úkony v souvislosti s logistickými pracovníky od ostatních.

TIP: Nevíte si rady, jak na výpočet některých uvedených nákladových položek, popř. potřebujete doplňkové informace? Neváhejte se ozvat našim obchodním zástupcům nebo si stáhněte náš e-book, ve kterém nejdete vše potřebné.

Konečným výsledkem pro vás bude celkový náklad na odbavení a doručení jedné zásilky, který se skládá jak z intralogistických, tak i distribučních položek. Tento náklad doporučujeme dlouhodobě systematicky monitorovat nebo jej využít k porovnání s nabízenou cenovou nabídkou fulfillmentového odborníka.

Získejte kontrolu nad svými logistickými náklady

Díky našemu nástroji můžete odhalit až 60 % skutečně vznikajících nákladů, které (ne)spadají do logistiky. Vyvarujte se tak chybám, na které často naráží logističtí auditoři u svých klientů při práci v e-commerce prostředí.

Efektivně řízená logistika je základem úspěšnosti vašeho podnikání.

STÁHNOUT KALKULAČKU ZDE