Marketing

Ukázka autonomních robotů v distribučním centru Skladon

Tomáš Kohút
Tomáš Kohút
Autor článku
14/11/2022
Ukázka autonomních robotů v distribučním centru Skladon

Začátkem listopadu proběhla v našem distribučním centru Mošnov akce pořádaná ostravskou společností Sluno, dodavatelem skladových informačních systémů a moderního hardware. Středem zájmu se stali autonomní roboti a jejich praktická ukázka v plném skladovém provozu. Akce se zúčastnilo přes 70 zástupců českých firem a setkání celkově vzbudilo velký ohlas.

Roboti jako budoucnost interní logistiky. V tomto duchu se nesla událost organizovaná společnostmi Skladon a Sluno, která na českém trhu figuruje již přes 30 let a jejíž řešení využívají i přední nadnárodní retail hráči jako DHL, Makro, Tesco, Albert, Decathlon nebo Hornbach. Na akci byli představeni roboti značky Fetch Robotics, kterou v loňském roce odkoupila společnost Zebra Technologies. Konkrétně byly k vidění stroje AMR Freight100 s doplňkem pro přízdvih policového vozíku a Freight100 s nástavbou FlexShelf, které primárně slouží pro dopravu kusových zásilek v rámci skladu nebo výroby, popř. skladovým operátorům usnadňují vychystávání z regálových pozic.

Po krátkém úvodu a přivítání následovala prezentace Radima Tvardka, Strategic Management Director Sluno: „Oblast robotické automatizace ušla od 50. let minulého století, kdy evidujeme první prototypy, obrovský kus cesty. Výhodou představovaných AMR robotů je jejich plně autonomní fungování. V praxi robot obdrží základní mapu prostoru, kterou při svém pohybu neustále zpřesňuje a aktualizuje. Za pomocí kamer také eviduje např. nenadálé překážky, kdy algoritmicky vypočítává a flexibilně reaguje změnami své trasy dle zadaných úkolů. Roboti takto dokážou plně fungovat v jednosměnném provozu na jediné nabití.“

Během prezentace zaznívaly časté dotazy zejména na bezpečnost a finanční návratnost strojů. „Z hlediska bezpečnosti jsou roboti vybaveni 2D laserovým skenerem s dosahem 25 metrů, dvěma 3D kamerami s dohledem 4 metrů, LED osvětlením podlahy nebo šestiosým gyroskopem a akcelerometrem. Tyto a další vlastnosti zajišťují bezproblémové a souběžné fungování za účasti skladového personálu. Cena robotů je značně individuální. Standardně se však ROI pohybuje v řádu 1 až 2 let, a to při dvousměnném provozu a ročních nákladech na zaměstnance ve výši 500 000 Kč. Pro zájemce nabízíme i možnosti dlouhodobého pronájmu.“

Za nás zbývá jen poděkovat za zajímavou inspiraci, bohatý catering a v neposlední řadě za možnost uskutečnit podobnou akci v našich skladových prostorech. Již nyní se těšíme na případné pokračování navázané spolupráce.